Bananowe inspiracje

W Roli głównej

banan

Jesień za oknem, tfu…
zima znaczy się…  choć wcale jej niczym u nas nie przypomina. Gdyby nie kalendarz, byłabym pewna, że jest listopad… W takim okresie o infekcje, nie trudno. Żeby ich uniknąć dzieci powinny jeść jak najwięcej owoców i warzyw żeby dostarczyć sobie witamin. A z dziećmi, wiadomo jak jest… nie zawsze mają ochotę jeść to co podajemy im na talerzu.
Jeżeli zależy ci żeby twoje dziecko zjadło banana bo na co dzień nie jest chętne do jedzenia owoców albo w kuchni zalega zbyt mocno dojrzały banan i nie masz pomysłu co z nim zrobić. Podpowiem ci.
Przygotuj łatwe, szybkie i pożywne śniadanie, ale przede wszystkim SMACZNE! Przed wami moje sprawdzone przepisy na śniadania oraz przepyszne desery.

Placuszki bananowe
do ich przygotowania potrzebujemy :
1 dojrzałego banana
2 łyżki jogurtu typu greckiego (ja użyłam zwykłego naturalnego)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej- do smażenia

sposób przygotowania:
W misce wymieszaj trzepaczką jajka z jogurtem i mlekiem (tylko dokładnie ;) )Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i znów wszystko wymieszaj.
Do masy dorzuć banana i ugnieć go widelcem (możesz zrobić to osobno, to ja jestem typem jednogarnkowym hihi)
Dokładnie wszystko wymieszaj, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy troszkę mąki, a gdyby za gęste- mleka albo jogurtu :)

Smaż na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Podawaj same, oprószone cukrem pudrem  bądź z ulubionymi konfiturami.

Bananowo-jogurtowy deser
Kolejny mój ulubiony deser, który tak na marginesie jest smakiem  mojego dzieciństwa. Co najmniej 2 razy w tygodniu robiła mi go ukochana babcia. Jest tak banalnie prosty a tak pyszny…

Do jego przygotowania potrzebujemy
Banana :)
jogurt naturalny bądź śmietane
odrobinę cukru – wedle preferencji

Banana ugniatamy widelcem, dolewamy jogurt lub śmietanę i możemy choć wcale nie musimy, troszkę posłodzić. Choć gdy banan jest mocno dojrzały, będzie to zbędne.

Owsianka z bananem i jogurtem naturalnym
Jedno z ulubionych śniadań mojej córki.

Owsiankę gotujemy na wodzie, gdy już napęcznieje, odstawiamy z ognia by wchłonęła resztkę wody.
Dodajemy jogurt naturalny i ugniecionego banana. Pycha!
Latem dodawałam do tego świeżutkich malin z ogródka :D Palce lizać!

Banany w cieście
Opcja dla starszaka
Do ich przygotowania potrzebujemy kilka bananów np. 4
Ciasta naleśnikowego
oleju do smażenia

Banany kroimy na 4 części,  najpierw na pół a potem wzdłuż, choć właściwie nie jest to istotne.
Maczamy je w cieście naleśnikowym i wrzucamy na olej. Smażymy do zezłocenia. Po wyciągnięciu dobrze jest je, położyć na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Koktajl bananowy
Banan
odrobina jogurt naturalnego
Mleko

Podane składniki wystarczy zblendować.
Przelać do szklanki i udekorować plasterkiem banana :)

SMACZNEGO!