Wspólne blogowanie przy choince

Wspólne Blogowanie przy choince dzień 16 

Za sprawą Pauliny z Oli Loli- New Life, powstało fantastyczne wydarzenie sprowadzające się do

Świąt Bożego Narodzenia

Nadchodzą one wielkimi krokami.
Do wigilii pozostało 8 dni.

W tym wpisie znajdziecie inspiracje z masa solna i proste przepisy na domowe wypieki świąteczne.
Każda mama zimową porą dwoi się i troi by dziecię nie zanudziło się na śmierć, dlatego postanowiłam podsunąć wam kilka prostych pomysłów  które pomogą wam za niewielkie pieniądze wprowadzić do waszych domów świąteczny klimat.
Świetna zabawa gwarantowana! 

Masa solna

Najprostsza i najtańsza forma zabawy, przygotowanie jej zajmuje całe 5 min a potrzebujemy zaledwie
-szklanki mąki
-szklanki soli
-125 ml wody
Całość zagniatamy do jednolitej masy i wykorzystujemy w dowolny sposób :)

Ozdoby choinkowe
Przygotowaną masę solną rozwałkowujemy,a foremkami do ciasteczek wykrawamy dowolne kształty. My poszliśmy o krok dalej i wykroiliśmy również imiona dzieci i stworzyliśmy bałwanki i aniołki. Żeby nakleić jedną część masy solnej na drugą (np.  dokleić włosy lub ręce ) wystarczy pędzelkiem nałożyć odrobinę wody.    Nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, żeby móc ozdoby powiesić na choince :) 

10850406_770913559645198_275021401_n

10850471_770919459644608_1631809532_n

10847075_770919456311275_370079669_n

Efekt na choince

10850766_770919506311270_498199875_n

10846907_770919559644598_745204017_n

967922_770913566311864_454231318_n

Kolejna propozycja to

Bałwanek z masy solnej
3 kulki, do tego kapelusik, oczka z ziarenek pieprzu lub z ziela angielskiego , nosek z wykałaczki i piękna ozdoba gotowa. Po wyschnięciu kapelusik możemy pomalować farbkami. Nosek również :) Guziczki stworzyliśmy z plastikowych „brylancików”

10866767_770919446311276_710617552_n

10866756_770919419644612_665367519_n

10846875_770913472978540_1251027865_n

10867230_770919432977944_418252020_n

Eko choineczka stroik :)
Potrzebna nam była, duża szyszka a także farby, masa solna, foremka, wstążki, ozdoby.
W foremkę wsadziliśmy masę, w to szyszkę. A reszta- wiadomo.Farby i ozdoby w ruch! Wedle fantazji.
Pod uwagę weźcie to że szyszka po kilku dniach się troszkę otworzy.
Tu nasza na początku.
10866900_770919442977943_197837024_n

10859794_770913486311872_2079117026_n

10863618_770913499645204_1419048902_n

 

 

 

Przepisy Świąteczne 

Rafaello

10841288_770913576311863_280396921_n

Składniki:
- 0.5 l śmietanki 30%
-1,5 tabliczki białej czekolady
-200 g wiórków kokosowych
-2 płaskie łyżki żelatyny
-2 śnieżki (na sucho)
-biszkopt/y
-migdały

Sposób przygotowania:
Ubić schłodzoną śmietanę, dodać śnieżki, wiórki i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, schłodzić i dodać do masy. 
Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na biszkopt (może być spód biszkoptowy ale również mogą być zwykle biszkopty dla dzieci ułożone na dnie tortownicy). Na wierzchu udekorować migdałami i oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. 
P.S Zamiast w tortownicy, możemy powypełniać papilotki i będziemy miały idealne muffinki :) 

Sernik królewski

10872258_770918832978004_952289892_n

Ciasto spód i wierzch:
-500 g mąki
-200g zimnego masła
-1szk cukru
-3 łyżeczki kakao
-4łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 18%
-1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Jedną zamrażamy (min 3 godz), drugą wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki

Masa serowa:
-1 kg twarogu
-3/4 szkl cukru
-125 g masła 
-5 jaj 
-2 czubate łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Do misy miksera wrzucamy ser, jajka, roztopione masło i pozostałe składniki. Wszystko miksujemy na gładką masę. 
Masę serową wylewamy na spód ciasta, drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na masę serową na tarce o grubych oczkach.
Sernik pieczemy godzinę w 180 st.

Pierniczki:

10841215_766084546794766_828180835_n

10811241_766084573461430_2129712588_n

10846886_766084523461435_333068910_n

10822391_766084580128096_547633588_n

10818673_766084576794763_1722902259_n

 

Składniki:
50 dag miodu,
30 dag cukru pudru,
20 dag margaryny,
1 kg mąki,
3 łyżeczki sody,
torebka przypraw do piernika ,
2 łyżeczki kakao,
2 jajka,
5 łyżek mleka,
torebka cukru waniliowego ,
szczypta soli,

Sposób przygotowania: 
W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, chwilę pogotować. Cały czas mieszając dodać cukier i margarynę. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, oraz sodę rozpuszczoną w dwóch-trzech łyżkach wody , sól, przyprawę i kakao. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię spożywczą i na cały dzień schować do lodówki . Następnego dnia wykładamy ciasto na stolnicę zagniatamy, dodając troszkę mąki. Wałkujemy ciasto na ok 3-4 mm oraz wykrawamy pierniczki . Układamy na blaszce w odstępach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy ok 10-15 minut.

Teraz gdy ozdoby są gotowe, dom wysprzątany a pierniczki upieczone można usiąść i czekać na Świętego Mikołaja :)

10850572_770942899642264_614269851_n

Zapraszam do komentowania :)

Wspólne blogowanie przy choince- events